Jaarlijkse projecten

Kledingbanken

De zogenaamde kledingbanken die we tot 2016 geheel eigentijds in ‘pop-up’ concept organiseerden, kunnen we nu in ons nieuwe pand op permanente basis verzorgen. De inzamelacties voor kleding concentreren wij wel op bepaalde dagen in het voorjaar en najaar. Vervolgens wordt alle kleding weer gesorteerd en kunnen gezinnen gebruik maken van deze kledingbank, passend bij het seizoen. Elke woensdag- en vrijdagochtend zijn gezinnen welkom in ons pand op de Surinamesingel.

Sinterklaasproject

Circa 5-7 hulpsinten met elk 2 pieten en 1 begeleidster brengen al sinds zes jaar rond 5 december bij zo’n 200 kinderen (van bij ons aangesloten gezinnen) cadeaus. Dat doen ze door op afspraak thuis bij de gezinnen te komen. Veel Vlaardingers zijn vanaf oktober in touw om speelgoed in te zamelen voor deze actie. Vrijwilligers maken het speelgoed schoon, repareren en sorteren het naar leeftijd, geslacht etc. Vervolgens gaan de vrijwilligers met de verlanglijstjes van de kinderen in de hand op zoek naar geschikte cadeaus.

Naast speelgoed proberen wij ook elk jaar iets te doen aan de mondverzorging. Kinderen zijn vaak enorm blij met een goede tandenborstel en tandpasta.

Schoenenproject

Omdat veel aandacht uitgaat naar het voorzien in de eerste levens behoeften, blijft er soms maar weinig geld over voor goede kleding en schoeisel. Warme voeten en goede schoenen is voor elk kind belangrijk. Daarom mogen ruim 350 kinderen jaarlijks op onze kosten nieuwe winterschoenen uitzoeken. Sinds 2016 is hiervoor een samenwerking met Bristol.

In 2018 is deze actie voor het eerst uitgebreid met winterjassen.

Dagje-uit / weekje-weg

Al vijf jaar lang nemen we circa 200 mensen mee naar een attractiepark in de buurt. De eerste jaren gingen wij naar Blijdorp. In 2017 hebben wij met alle gezinnen Plaswijck Park bezocht. Het hoogtepunt voor veel gezinnen die vanwege geldproblemen maar zelden met elkaar een dagje uit kunnen. Deze dag wordt helemaal verzorgd, van vervoer tot eten en drinken.

In de zomer van 2017 zijn vijf gezinnen een weekje op vakantie geweest. Totaal ging dit om negentien personen, onder wie elf kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar. Het project is een samenwerking met de Stichting Weekje Weg en is gesubsidieerd door Fonds Schiedam-Vlaardingen. Spring Foundation heeft de gezinnen geselecteerd en per gezin een boodschappenbudget beschikbaar gesteld.

Sporten

Zwemschool Arons is onze partner bij het realiseren van onze ambitie tot alle kinderen in Vlaardingen een zwemdiploma moeten kunnen halen. Zo’n 35 kinderen hebben via de Spring Foundation en zwemschool Arons hun zwemdiploma’s kunnen halen. Een aantal van hen heef nu zelfs het C-diploma op zak!

Ook maken wij ons er sterk voor dat kinderen een sport kunnen beoefenen. Geen kind moet eigenlijk langs de zijlijn staan. In de loop van 2017 zijn wij intermediair geworden van het Jeugdsport- en cultuurfonds. Het Jeugdsport- en cultuurfonds geeft kansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen waar onvoldoende geld is om lid te worden van bijvoorbeeld een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt het fonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen. Spring Foundation verzorgt voor de kinderen uit onze gezinnen de aanvragen voor dit Jeugdsport- en cultuurfonds, zodat alle kinderen kunnen sporten en meedoen.

Een eigen plek en grenzen verkennen

In het verlengde van de ambities uit ons Kind-pact zorgen wij ervoor dat kinderen een eigen plek hebben om te slapen. Door onze nauwe contacten met de gezinnen, zien wij regelmatig waar behoefte is aan bijvoorbeeld een matras of een bed of beddengoed. Vanuit ons grote netwerk kunnen wij deze praktische ondersteuning gelukkig meestal bieden. Ook zorgen wij ervoor dat kinderen zo veel mogelijk een fiets hebben, zodat zij zich (zelfstandig) kunnen bewegen en verplaatsen naar school en naar vriendjes of naar bijvoorbeeld een clubje. Zo dragen wij eraan bij dat de kinderen zich meer en meer kunnen redden en een eigen sociaal netwerk opbouwen.

Stadsgehoorzaal

Bij veel gezinnen is er geen financiële ruimte voor culturele ontwikkeling. De Stadsgehoorzaal en de Spring Foundation hebben een unieke samenwerking opgezet: alle niet verkochte kaarten gaan (telkens op de dag zelf, vanaf 15.00 uur) naar de Spring Foundation. Dat betekent dat er bijna wekelijks mensen naar het theater gaan, die er anders nooit zouden komen.